Beeldmerk Houtens Muziek Collectief

koptekst

facebook

beeldmerk01

Het HMC biedt muzieklessen op maat

voor iedere wens, iedere doelgroep

en iedere beurs

Menu

Op welke leeftijd kun je beginnen met muziekles?

Het is ontzettend leuk dat heel jonge kinderen al muzieklessen kunnen volgen. Dat begint al voor de allerkleinsten vanaf 4 maanden met de lessen 'Muziek op Schoot' en 'Muziek met Peuters'. Ongeveer tot en met de leeftijd van groep 4 staat zingen centraal in de muzikale ontwikkeling van het kind. Als kinderen eenmaal vlot kunnen lezen en schrijven, vanaf groep 4/5, richten de oriënterende lessen zich meer op het spelenderwijs leren noten lezen en het kiezen van een instrument.

Instrumentale lessen

Binnen het HMC wordt les gegeven op verschillende instrumenten en de ideale leeftijd om te starten ligt niet bij alle typen instrument hetzelfde. Veel ouders denken dat het 't beste is om zo jong mogelijk gericht te beginnen met het leren bespelen van een instrument. Dat is niet altijd het geval, want bij veel instrumenten gelden bepaalde lichamelijke factoren. Veelal is circa 8 jaar een geschikte leeftijd om een eigen instrument te gaan kiezen, maar met piano, blokfluit en zang kun je eerder beginnen.

Welk instrument kiezen?

Het kiezen van een instrument is iets dat zorgvuldig moet gebeuren. Bovenal in samenspraak met het kind zelf. De belangrijkste overweging is dat een instrument echt helemaal moet passen bij een kind en diens karakter. Het gaat naast de klank en grootte, ook om de manier van spelen. Zo zijn sommige kinderen uitgesproken strijkers, anderen juist blazers, zangers, toetsenisten of slagwerkers. Als een instrument niet goed past bij deze fysieke voorkeuren is het veel moeilijker om het enthousiasme op den duur vol te houden. Daarom hechten we bij het HMC eraan kinderen goed te begeleiden bij het maken van een keuze. Dan is de kans het grootst dat zij er jarenlang plezier aan hebben.

Mentale rijpheid voor het studeren

Ouders hoeven niet bang te zijn dat hun kind te oud is om het nog goed te kunnen leren. Als kinderen eenmaal een eigen muziekinstrument gekozen hebben, moeten zij thuis dagelijks liedjes oefenen. Bij kinderen die op jonge leeftijd aan instrumentale lessen beginnen, is het belangrijk dat de ouders thuis het dagelijkse studeren begeleiden en sturen.

Nooit te oud om te leren!

Dat je nooit te oud bent om te leren, blijkt wel uit het feit dat er bij HMC ook heel veel volwassenen les hebben variërend in leeftijd van 18 tot 80 jaar! Sommigen frissen hun kennis van vroeger weer op en anderen beginnen gewoon bij het begin of gaan samen muziek maken in een orkest of ensemble.