Beeldmerk Houtens Muziek Collectief

koptekst

facebook

beeldmerk01

Het HMC biedt muzieklessen op maat

voor iedere wens, iedere doelgroep

en iedere beurs

Menu

Over het Houtens Muziek Collectief

Bij het Houtens Muziek Collectief volgen wekelijks meer dan 950 leerlingen muziekles. Leerlingen is daarbij een ruim begrip: de jongste kinderen kunnen vanaf dat zij al zes maanden oud zijn beginnen met Muziek op Schoot, en daarna is er voldoende keuze voor een lange muzikale carrière. Jong en oud kunnen dus terecht bij het HMC! Het Houtens Muziek Collectief werd in 1999 opgericht nadat de gemeentelijke muziekschool (opgericht in 1975 toen Houten nog 4000 inwoners had) was wegbezuinigd: 23 docenten zijn toen bij elkaar gaan zitten omdat zij het jammer vonden dat er geen muziekles meer zou zijn vanuit een centrale plek. Dat heeft Houten geweten: vanaf 1999 is het aantal muziekdocenten gestegen van 23 naar 40 en het aantal leerlingen van 400 naar ruim 950. Daarmee is het HMC, gezien het aantal inwoners van Houten, relatief de grootste ‘muziekschool’ van de Provincie Utrecht. Kortom: het HMC is vanaf het begin van deze eeuw een belangrijke speler in het culturele veld van Houten geworden en haar docenten en leerlingen zijn bij veel culturele evenementen betrokken.

Prachtige lesruimten

Het muziekonderwijs in Houten heeft haar eigen plek gekregen. Tot 2009 werd les gegeven in de inmiddels gesloopte Bernhardschool, maar ook versnipperd door heel Houten in schoollokalen en bij docenten thuis. Sinds september 2008 heeft het HMC een aantal prachtige eigen lesruimten bovenin het Theater Aan de Slinger en vanaf april 2010 ook in Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld in Houten-Zuid. Met deze lesruimten van goede kwaliteit en gevuld met de hulpmiddelen die muziekles nodig heeft, beschikt Houten over goede faciliteiten voor volwaardige, hoogkwalitatieve lessen. In januari 2010 is vanuit het HMC de stichting KunstAanBod opgericht, een stichting die het organiseren van kunsteducatieprojecten samen met andere culturele organisaties van het HMC heeft overgenomen. De stichting KunstAanBod is inmiddels samengegaan met het Theater Aan de Slinger, waar het HMC sinds 2013 nauw mee samenwerkt door faciliteiten en personeel te delen.

Muziekschool

Het HMC is een vereniging die zorgt voor goede lesruimten, instrumenten en PR en de muziekdocenten zijn lid van deze vereniging. De docenten zijn allen zelfstandig ondernemer en hebben een zelfstandige lespraktijk onder de paraplu van het HMC. De cont(r)acten gaan rechtstreeks tussen leerling en docent. Lessen vinden plaats in Theater Aan de Slinger en Wijkcentrum Cultuurhuis Schoneveld. Daarnaast geeft een aantal docenten ook les in eigen studio's.