Beeldmerk Houtens Muziek Collectief

koptekst

facebook

beeldmerk01

Het HMC biedt muzieklessen op maat

voor iedere wens, iedere doelgroep

en iedere beurs

Menu

Project 'Speel-Goed': muziekonderwijs op basisscholen

Het muziekonderwijs op de basisscholen in Houten in drie schooljaren ‘uitrollen’ en duurzaam waarborgen. Dat is het doel van het ‘Speel-Goed’-project ‘. Dit project wordt gefinancierd door de subsidieregeling 'Impuls muziekonderwijs' van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de betrokken schoolbesturen.
Het Houtens Muziek Collectief verruimt hiermee zijn aanbod en geeft muzieklessen op de basisscholen in de gemeente.

Op dit moment werken drie scholen uit Houten en Schalkwijk samen met het Houtens Muziek Collectief om duurzaam muziekonderwijs te realiseren. Met muzieklessen leggen de kinderen de verbinding tussen wat je kunt en wie je bent. Zo komen naast het leren spelen op een instrument ook de persoonlijkheids- en groepsontwikkeling aan bod.

De opzet van Speel-Goed

 • Om de week geeft de muziekdocent van het Houtens Muziek Collectief een muziekles, samen met de groepsleerkracht (co-teaching). Deze lessen worden gegeven in alle groepen van de basisschool
 • De daaropvolgende week geeft de groepsleerkracht zelf de muziekles
 • Er is feedback op het leerproces van de groep en op dat van de docent.

Het project is gericht op drie groepen

 • Leerlingen van de openbare basisscholen in Houten. Zij krijgen muzieklessen volgens een nieuw concept en ze kunnen deelnemen aan een orkest van de verschillende basisscholen samen
 • Leerkrachten van de basisscholen. Zij krijgen vaardigheden/methoden aangereikt van docenten van het Houtens muziek Collectief om muzieklessen te geven. De lessen zijn gericht op het benutten van de creatieve kracht van kinderen.
 • De muziekdocenten. Zij zijn van oudsher gericht op de speelvaardigheid (het ambacht) en maken nu een omslag in de manier van werken. Leren van Muziek door Muziek, door improviseren, componeren en musiceren.

Muziekonderwijs en Identiteitsleren

Het muziekonderwijs is gënt op de visie van het identiteitsleren. Leren vanuit de kracht van de verbeelding. Daarmee leer je jezelf kennen en kun je betekenis geven aan je ervaringen, je gedachten en aan je omgeving.
Kort gezegd: Met muziek werk je aan ‘wie je bent’.

Project Speel-Goed: de inhoud

Het project Speel-Goed bestaat uit vier onderdelen:

 • Echolessen
  De ene week een les met de HMC-docent als co-teacher, de andere week een vergelijkbare les door de groepsleerkracht.
 • Instrumentale oriëntatie
  In een periode van twee maanden: kennismaken met het (samen) leren spelen op een instrument. Groepjes worden opgedeeld naar hoe je een instrument bespeelt: door erop te blazen (blaasinstrumenten), te tokkelen (gitaar/harp) , te slaan (slagwerk), te strijken (strijkinstrumenten) of door het bespelen van toetsen (piano/keyboard).
 • Orkest
  Leren van muziek door samen te spelen. (‘muzisch onderzoek’) met alle niveaus bij elkaar. Voorwaarde om mee te kunnen doen, is dat de leerling zelf een instrument heeft. Ook stelt het Houtens Muziek Collectief, indien mogelijk, instrumenten beschikbaar.
  Het orkest oefent bij het Houtens Muziek Collectief aan de Slinger en is georganiseerd door de verschillende basisscholen samen.
 • Koor
  Kinderen leren van muziek door samen te zingen en te dansen. Met een gevarieerd repertoire oefenen ze zich in koorzang, meerstemmigheid, canon.

Besturen en scholen kunnen intekenen om hieraan mee te doen. Met hulp van het Houtens Muziek Collectief wordt op de deelnemende basisscholen het muziekonderwijs in drie jaar opgezet en duurzaam geborgd.

Wilt u ook meer muziek op uw basisschool? Neem dan contact op met het:
Houtens Muziek Collectief:
De Slinger 42
3995 DE Houten
Telefoon: 030 - 6377046 (vast nummer) of 06 123 20 994 (coördinator Katrien Haije)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.